Přeskočit na hlavní obsah

Početní úloha a emancipace

Švagrová si posteskla, že mi stárnou stránky, tak mi nezbývá než je trochu omladit připsáním pár řádků.

Kamarádka ze Slovenska mi nedávno poslala tuto početní úlohu:

V autobuse sa vezie 7 dievcat. Kazde dievca ma 7 ruksakov.
V kazdom ruksaku je 7 velkych maciek.
Kazda velka macka ma so sebou 7 malych maciek.
Otazka: Kolko noh je v autobuse?

K mailu byl připojený excelový soubor s rozkresleným řešením, ale byl zaheslovaný a heslem měla být správná odpověď. Tak teď mi ukažte někoho, kdo potřebuje návod k řešení potom co to sám vyřeší. Ehm.

Nicméně jsem si jako správný právník teoretik řekl: \"Tak a kde je háček?\"

Hned mě to napadlo! Děvčátka se vezou v autobuse, ten autobus někdo řídí, takže se určitě do těch noh musí započítat i řidičovy mírně plesnivé, ale jinak na svůj věk velice zachovalé, dolní končetiny. Takže koček je 2744 tj. 10976 nohou. 7 děvčat a jeden řidič tj. 16 nohou. Ve výsledku nějakých 10992 noh. Nebylo to složité.

Nastartoval jsem excel a pln sebevědomí otevřel přiložený soubor, zadal jsem své pečlivě spočítané heslo... a ouha. Chyba. Heslo nesouhlasí.

\"Ach ti fištróni,\" napadlo mě, \"řidič autobusu je určitě nějaký veterán s jednou nohou amputovanou.\" Zkusil jsem tedy heslo 10991, ale ani toto nesedělo! Co teď? Že by měl obě nohy amputovány? Ale to by asi nesplňoval profesní způsobilost řidiče. Ach jo, začínala mě z přemýšlení bolet hlava.

A v tom, jak záblesk z čistého Absinthu. Že by? Ne, to přece není možné! To si nedovedu představit ani v nejdivočejších fantaziích. No, ale za zkoušku přece nic nedám. Zadávám heslo 10990. Heuréka! To je ono! Tak přece. Autobus s více než dvaapůltisíci kočiček na palubě řídí jedno z děvčátek!

Kam až nás ta zpropadená emancipace zavede? Už to vidím. Jako na dlani. Přejde pár let a ženy si začnou nárokovat i volební právo. Šak počkejte, já se vám pak budu jenom smát a říkat: \"Vždyť jsem to říkal!\"

Komentáře