Přeskočit na hlavní obsah

Zápisky z vlaku - Průvodčí

Ráno, ještě za tmy, cestou do práce, v počmáraném vagónu Českých drah.

"Kontrola jízdenek!" vyrušil mě z četby Kontextů pod nemocně blikající zářivkou nevrlý hlas. Automaticky sahám do kapsy, vytahuji peněženku s roční jízdenkou a navyklým pohybem předkládám ke kontrole. Už, už chci jízdenku schovat a ponořit se opět do poutavého životopisu Viktora Někrasova, když mě průvodčí sjel podezřívavým pohledem. Seprané džíny, triko s nápisem Cool as ice!, běžecké boty, které by už pomalu potřebovaly nový nátěr – že by černý pasažér?

"Vyndejte tu jízdenku z obalu!" rozhodl se aktivní zaměstnanec Českých drah pro frontální útok. Co takhle občas použít kouzelná slůvka, která se učí už malé děti, pane? Vytáhl jsem průkazku s kupónem z obalu a podávám mu ji. Chvíli mžouravě zkoumá roční kupón, za který jsem v lednu nechal v pokladně ČD bez tříset celých 11.000Kč, a pak zamračeně přesouvá pozornost na průkazku s fotkou. Přestává se mračit a rty se mu stahují do jízlivého úšklebku. "Přečtěte mi, do kdy je platná tahle průkazka!" strká mi pod nos rozevřený papír. "Do dvatisíce deset." odpovídám pokorně. Vítězně sahá k opasku a rutinním pohybem vytahuje z pouzdra odjištěný automat na jízdenky.

"Takže neplatný jízdní doklad. Copak s tím uděláme? Jedeté z .... Tišnova? Do Brná ... Králova Pole? Tak to bude 67Kč. Buďte rád, že vám pro dnešek odpustím 1000Kč pokutu." Lidé otáčejí hlavy a začínají se bavit na účet "černého pasažéra".

"Ale já prosím 67Kč nemám." zdrceně ukazuji průvodčímu peněženku, ve které mám padesátikorunu a dvě dvoukoruny.

"Tak vypíšeme pokutu? Ne, já na vás dneska budu ještě hodnej." (Slyším dobře?) "Ale vyřiďte si ještě dneska tu průkazku!" Bere mi z ruky padesátikorunu, obratem mi podává lístek a mizí v dalším vagónu. Nevěřícně za ním hledím, pak se podívám na vystavený lístek - je v hodnotě 22Kč (Hradčany-Řečkovice), takže si pan průvodčí přišel na pěkných 28Kč a já si dám na svačinu jen dva rohlíky. A to si mám ještě za dvě pětky nechat prodloužit platnost průkazky.

"Zloději to sou!", ulevila si na zastávce anonymní důchodkyně, když si okolostojícím postěžovala, že dráhy mají od prosince podražit. Kývám hlavou. "Zloději to sou! A určitě po večerech topí doma ve vaně koťátka!"

Komentáře