Přeskočit na hlavní obsah

Błędne Skały w Górach Stołowych

Milý deníčku, prodloužený víkend na začátku května jsme strávili u rodičů ve Východních Čechách a na jeden den jsme vyrazili i do Polska za turistikou. Jako cíl jsme si určili národní park Stolové hory a konkrétně skalní labyrint s tajemným jménem Bludné skály.

Výlet to byl i trochu pragmatický, protože jsem v Polsku chtěl zaplatit startovné na Krakowský maraton, který teď už mám za sebou.

Cestou do Stolových hor jsme se vyzkoušeli navigaci MapFactory s mapami OpenStreetMap (OSM) zdarma. Až na jeden kruháč, který měl špatně značený směr objíždění všechno fungovalo výborně. Kruháč jsem v OSM opravil hned po návratu z výletu.

Bohužel jsem netušil, kolik polských turistů bude mít stejně skvělý program na pátek po prvním máji. Už v lázeňském městečku Kodowa-Zdroj se začala auta štosovat a následujících pár kilometrů bylo utrpení. Parkoviště které jsme měli vyhlídnuté (N 50°27.644', E 16°18.567') bylo beznadějně plné, ale naštěstí o pár kilometrů dál bylo volné místečko (N 50°27.683', E 16°20.716').

Počasí bylo někde na pomezí mezi Casablancou a ruským dokumentem o transsibiřské magistrále, ale nezmokli jsme a to bylo hlavní.

Trochu nás překvapilo, že Bludné skály se dají projít jen z jedné strany (jednosměrka) a že se tam platí vstupné. Ale necelá padesátikoruna za dospělého nás nezruinovala a nedovedu si představit, že by v některých místech proti nám šli jiní turistí. Už takhle měly některé dámy celkem problém, jak zatáhnout břicho a nevypínat prsa zároveň.

Bludné skály můžeme jen doporučit, jen je vhodné vybrat si termín, kdy to tam nebude táhnout tolik domácích.

Pár fotek najdete na Googlu.

A nějaké odkazy na závěr:

Komentáře