Přeskočit na hlavní obsah

Madeira #16 Go west! Go deep!

Neděle. Poslední víkendový den na Madeiře, pak už nás čeká jen pár pracovních a návrat. Čas tu pádí neskutečným tempem. Ráno pouštíme na Youtube mši z Polné. A dozvídáme se, že další online přenosy už nebudou, protože Veličenstvo Kat zase povolilo hrát a povolilo zpívat. A odomezilo počet lidí na bohoslužbách. Příští víkend už mě zas asi budou čekat v Tišnově varhanické povinnosti.

Po snídani duchovní i fyzické balíme ještě svačinu do batohu a vyrážíme na nejvzdálenější část ostrova - západní pobřeží. V plánu je Levada Pedregal, což by měla být proti včerejšku odpočinková trasa. Počasí je povětšinou zamračené, zato Pepíkovi je do skoku. První část okruhu (leváda) ujde, ale druhá kolem pobřeží s vyhlídkami je úžasná. Dokonce i sluníčko nám zasvítí.

Poslední vyhlídka je na veliký vodopád Garganta Funda (Hluboké Hrdlo). Hustě krutý. A poprchá. Slejvák začne pár sekund po tom co nasedáme do auta.

Cestou domů zastavujem vykoupat se v přírodních koupalištích v Seixalu. Pak ještě rychlá obědo-večeře v São Vicente a domů.

Pondělí začíná opět Pepíkovou školou. Já jsem si vzal v práci volno, bo se jdu potápět do Machica. Před devátou nechávám Pepíka v Ondrově péči a jedu si užít dva ponory s Joanou - instruktorkou v dive centru Haliotis. První ponor je v Quinta do Lorde (12m) a druhý u přístavu v Machicu (19m). Viditelnost cca 15m, teplota vody 18°C. I když jsem měl 7mm neoprén, snesl bych vodu o pár stupňů teplejší. Ryb byly obrovský hejna. Ale když to není kapr nebo štika, tak názvy nezvládám. Ani česky, natož anglicky. Vlastně jo, viděli jsme několik barakud. Nějací krabi byli, hvězdice a spousty ježků. A horká sprcha na závěr - úžasný.

Po návratu domů piju kafe a na 2 hoďky odpadám do postele. Šípková Růženka hadr. Polibek od neohroženého prince nepotřebuji, děkuji za optání.

Když konečně vylezu z vyhřátého pelechu, balím kluky a jedem do kopců na Levadu do Norte. Pravidelné večerní videovolání s holkama doma absolvujeme z přírody kousek před cílovým vodopádem. Naštěstí je na kopci 4G signál. Vika se dneska vrátila z nemocnice. Tak už doma spokojeně tůruje koloběžku. Klárka namalovala slona - černýho. A teď nevím jestli kráčel po poušti nebo po obloze. Maruška zkouší Klárce vytvořit nové účesy.

Doma ještě vařím výborné lasagne. V mikrovlnce. Ondrovi se opět zdá, že balík čtyř porcí by klidně příště mohl být jen pro něj.


Komentáře