Přeskočit na hlavní obsah

Island #12 Odkazy a informace

Pár informací a odkazů, které by se ti, milý čtenáři, mohli při cestě na Island hodit.

Základní info

Na Islandu nemají letní čas, takže časový posun je v létě 2 hodiny a v zimě 1 hodina oproti Česku. Například my jsme měli v září naplánované volání domů každý den v 18 hod a v Česku bylo 20hod.

Fotky

Opět nemůžu než doporučit zrcadlovku. Po výborné zkušenosti s půjčeným Nikonem na Madeiru jsem si pořídil vlastní a na Islandu plně využil. Dokonce jsme se při focení polární záře naučili základní nastavení manuálního focení (fokus, clona, čas expozice, citlivost).
Výběr fotek:

Kudy kam

Na turistiku jsme klasicky využívali Mapy.cz, ale bohužel v nich není plné značení turistických tras. Takže nejbezpečnější bylo vyfotit si také informační desku s mapou v dané oblasti. Pro plánování výletů jsme využili alltrails.com, kde jsme vždycky koukali na hodnocení uživatelů, fotky a komentáře lidí, co daný trail nedávno prošli.

Horké prameny a přírodní bazény

Nejznámější je koupání je asi v Blue Lagoon, ale cena nás odradila (cca 1200Kč za osobu starší 13ti let). Vyzkoušeli jsme místo toho Secret Lagoon, kde je vstupné cca 500 Kč (a do 15ti let zdarma, takže děcka jsem měl gratis). Já bych asi pár hodin v horké vodě vydržel, ale děti se už po hodince přehřívaly.
Taky jsme vyrazili na koupací tůru k horkým pramenům v údolí Reykjadalur. Je to super, když v plavkách ležíte v teplé řece a kolem vás chodí turisté v zimních bundách.

Covid

Cestovní pojištění

Žádné speciální jsme nedokupovali, na základ stačí české kartičky zdarvotních pojišťoven. (info na https://www.skrblik.cz/finance/pojisteni/cestovni/po-eu/island/). Já a Klárka máme navíc platné sportovní pojištění pro potápěče, takže by se dalo v případě problémů využít.

Počasí

Peníze

Platí se islandkými korunami (ISK). Směnný kurz byl v září cca 1 CZK=5,88 ISK. Po příletu jsme si vybrali nějaké ISK z bankomatu, ale nakonec bychom je ani nepoužili a horko těžko jsme při odletu vymýšleli, co za ně nakoupit za dárky. Všude se platilo primárně kartou.

Běžné obchody / supermarkety

Tři nejběžnější řetězce supermarketů jsou Bónus (bývá nejlevnější, mapa), Krónan  (mapa) a Nettó (najdete zde základní i domácí potřeby, mapa). Většinou otvírají později než u nás - nejčastěji v 10h. Bónus zavírá obvykle v 18h, Krónan a Nettó později.
  • 1l mléka 170-230 ISK (29-39 Kč)
  • ovoce - nejlevněji nás vyšly banány (cca 45Kč/kg), jablka a hrušky se pohybovali někde mezi 60 a 80Kč/kg
  • nejlevnější plátkový sýr - 1900ISK/kg (320Kč/kg)
  • pečivo bylo drahé - 1kg chleba cca za 100Kč, ale např v Nettó do kterého jsme občas jezdívali měli koš s pečivem s předchozího dne se slevou 50%.

Auta

Půjčení auta také není levné a nenechávejte to na poslední chvíli. Možná si budete jako já myslet, že cena ještě klesne. Ale ne, neklesne. Půjčovali jsme si auto přes vyhledávač rentalcars.com, ale zvažovali jsme ještě tyto možnosti:
Množství cest (hlavně v kopcích) je typu off-road - číslo silnice v mapách začíná F-kem. Znamená to, že na tuto auto můžete jen s autem 4x4 a možná potkáte brody. I některé klasické silnice (či jejich části) jsou pouze štěrkové, takže je dobré být opatrný když brzdíte nebo když míjíte jiná auta. Sjízdnost jednotlivých silnic si hlídejte na webu road.is

Youtube video jak řídit na Islandu: Driving in Iceland

Klasické benzinové pumpy jak je známe u nás skoro nepotkáte. Benzinky jsou většinou jen asfaltový plácek a na něm 2-3 stojany bez střechy (což není moc pohodlné při dešti) a bez obsluhy - takže platba jedině kartou přímo na stojanu. Předplatíte si požadovanou (blokovanou) částku před čerpáním a po načerpání vám z karty strhne už výsledný účet. Taky tam moc často nenajdete kompresor na kontrolu a dofouknutí pneumatik.
Litr benzinu nás vyšel na cca 43Kč.
Jak už jsem psal dříve, na Islandu se vám může stát, že mezi dvěmi čerpacími stanicemi bude 80km. Tak doplnění paliva zbytečně neodkládejte.

Parkování

Většinou parkování zadarmo. V Reykjaviku jsou parkovací zóny a předplatíte si hodiny v automatu. Nebo můžete nechat auto ve starém přístavu, kde je parkování zdarma. Na některá parkoviště potřebujete k zaplacení mobilní aplikaci (např. u termálních pramenů Reykjadalur) nebo si předplatit parkování na internetu (u vulkánu Fagradalsfjall).

Komentáře