Přeskočit na hlavní obsah

Island #5 Soptící sopky

V sobotu ráno Klárka prohlásila, že musí dělat školu a prý na výlet nejde. Počasí bylo fajn, tak jsme vyrazili jen s Pepíkem na kratší okruh v kopcích poblíž Nesjavellir.

Odpoledne se děti trochu (sourozenecky) pohádaly - sopky hadr. Klárka v jednu chvíli povídá Pepíkovi "Ty vypadáš jak nějaká youtuberka s plastikou." Vložil jsem se do hovoru a říkám, že bych chtěl nějakou youtuberku s plastikou vidět. Klárka otočí oči v sloup a říká "Ale obličeje, tati!"

V neděli nastavuju budík na sedmou. Po snídani vyrážíme kolem jižního pobřeží k vulkánu Fagradalsfjall. Parkoviště v okolí aktivní sopky jsou kolem deváté ráno již zpola plná. Škrábeme se na vyhlídku na vrcholku protějšího kopce Langihryggur. Počasí je nezvykle hezké. Sopka krásně doutná.

Na kopci potkáváme našeho prvního Čecha na Islandu a dáváme se s ním do řeči. Je tu na 3 měsíce montážích a o nedělích objevuje krásy ostrova. Je ze Slovácka.

Scházíme k lávovému poli. Místy se z něj kouří a vzduch se nad ním tetelí. Když přijdem zpátky na parkoviště, už je celé zaplněné.

Cestou domů se stavujem ještě ve známém luteránském kostelíku Strandarkirkja.

Odpoledne jedu sám do Þingvellir na výklus ve zlomu tektonických desek (Euroasijské a Severoameriké). Počasí už zase začíná zlobit. I když mám foťák s sebou, tak ho většinu doby nechávám v pouzdře.


Komentáře