Přeskočit na hlavní obsah

Thajsko #1 Návykové látky

To máte tak, šel jsem do 7Eleven s nákupním seznamem, ale ouha, mletá káva ani jedna. Žádnou zrnkovou neměli, ať už mletou nebo ne. Jen samý instantní splašky a all-in-one lepidla. Co to jako je? Čaj taky ani jeden! Čaj se mi naštěstí podařilo sehnat ve větším supermarketu - měli tam jeden pytlíkovanej Lipton a asi 3 různé druhy sušených listů.

Další překvápko pro mě byl počet obchůdků, hotelů a "lékáren" prodávajících trávu. Sem si jako myslel, že drogy tu jsou nelegální a tvrdě trestané. U marijánky se očividně pravidla změnila. Loni prý zavedli (Ministerstvo zdravotnictví, ukazuju na tebe), že místo 15let natvrdo dostanete jen dobrou náladu. To sou mi věci. Pro ostatní drogy uvolnění neplatí.

A do třetice všeho veselého. Na mnoha místech v Thajsku je zákaz nejen konzumace alkoholu, ale i držení. Setkal jsem se s upozorněním např. v národních parcích nebo v historickém centru Čiang Mai.


Běhání a práce

Zatím se mi daří dodržovat plánovaný režim - po snídani probíhat město a odpoledne práce.

V pondělí jsem si naplánoval oběhnout historické centrum okruhem a ráz města se po cestě dost měnil. Od nablýskaných areálů a hezkého sportovního stadionu, přes čtvrť dílen a autoservisů, malá políčka s thajkami obdělávajícími půdu, až po ruiny a zaneřáděné vlakové nádraží.

V úterý je v plánu oběhnout si letiště. Ráno vybíhám kousek do kopce směrem k hoře Doi Pui, pak to ale stáčím po vrstevnici a zase zpátky na kraj města. Svítí slunce, je 30 stupňů ve stínu a moc mi to neběží. Nakonec si cestou dávám i oběd u silnice. Ukazuju strýci s kotlíkama co by se mi tak líbilo a teprve když ty kuřecí kousky s rýži žvýkám zjišťuju, že kuřecí kousky jsou včetně kostí, páteře a kdoví čeho ještě. Jo a to už jsem říkal, že většina jídel je tu kořeněná? Ne? Tak prosimvás, většina jídel je tu kořeněná. Tak mi pusa zahořela. Naštěstí tu k jídlu mívají vodu s ledem zdarma - led zatím neriskuju, ale voda bodla.

Komentáře