Přeskočit na hlavní obsah

Thajsko #7 Koh Lanta

Na skok k moři

Když už jsem v Thajsku, řekl jsem si takhle večer u lahve dobře vychlazeného zlatavého džusu, mohl bych toho využít i pro nějaké menší potápění. Jsou tu známé potápěčské lokality, především v Andamanském moři (tj. západní pobřeží).

Jak řekl, tak udělal. Volba padla na ostrov Koh Lanta. Z Čiang Mai létají několikrát denně přímé linky do Krabi a odtud se minivanem dostanete cca za hoďku a půl na ostrov.

Koh Lanta

Ostrov v Andamanském moři leží v provincii Krabi, jižně od hlavního města provincie. Na délku (severo-jižně) má cca 25km a na šířku (východo-západně) do 5km.

Už přílet do Krabi mě překvapil. Po vystoupení z letadla i mezi personálem letiště byla spousta žen v hidžábech. V letištní hale to bylo jak na tržišti, skoro se o vás perou naháněči různých dopravních "společností". Nebýt nápisu v thajštině, řekl bych že su v Cařihradu. Je tu výrazně tepleji než na severu. Nechávám se odchytit jednou naháněčkou a kupuju si lístek do autobusu-minivanu. Čekám asi 90min na příjezd - nebyli mi schopni říct, kdy to vlastně pojede, jen že si mám sednout a čekat.


Minivan do Koh Lanty byl zaplněnej do posledního místečka. Všechny sedačky obsazené lidma a všechny uličky a škvíry kuframa a batohama. Naštěstí fungovala klimatizace, tak jsme se v těch 32 stupních venku neupekli. Ubytoval jsem se v nejsevernější městečku (vesnici?) Ban Sala Dan, takže jsem vystupoval jak první. Řidiče ani nenapadlo vyskládávat při vystupování kufry z uličky, ale otevřel jen zadní dveře do zavazdlové části, oddělal jeden batoh u stropu a nechal mě přelézt sedačky.

Přímo na Koh Lantě je prý 80% místní populace muslimské. Takže tu spíš najdete mešitu než buddhistický chrám. V rámci Thajska se k buddhismu hlásí přes 90% populace.

S deorganizací dopravy je to tu o level jinde než na severu. Tuk-tuků je na ostrově výrazně víc než v Čiang Mai. Taxikáře na sajdkárách tu často dělají ženy. Šoféři aktivně chodí po ulici a nahání vás do jejich kocábky. Vézt se na jedné motorce jsem tu viděl i pět žen (dvě dospělé a tři dívky ve věku tak 7-15 let), nebo 3 postarší muže. Potkal jsem sajdkáru, kterou řídil tak 8 letý klučina a vezl dva kamarády. Benzín se tu kupuje v obchůdcích u cesty v PETkách nebo láhvích od kořalky (litr za 40bahtů). Občas narazíte i na benzínomat s jednou pistolí. Klasickou benzinku jsem tu neviděl žádnou. Netuším, jak to tu funguje s naftou nebo LPG.

Jsou tu nějací komáři, ale naštěstí to nejsou takové zabijácké bestie jak na Staré řece na Lužnici. Konečně aspoň využívám repelent, který jsem si koupil na severu.

Na sobotu jsem si půjčil skůtr a objel s ním celý ostrov. Na jihu je národní park a cesty po východním a západním pobřeží na sebe nenavazují. Tím se cestování prodloužilo asi na 100km. Odbočil jsem několikrát k místním zajímavostem (pláže, vodopády, netopýří jeskyně). Těšil jsem se do národního parku na opice. Zaplatil jsem vstupné (220 bahtů vč poplatku za motorku) a vyrazil na místní trail. Každou chvíli potkávám cedule "Nekrmte opice", "Pozor na opičí kousnutí", "Nenechávejte dětem v rukách jídlo". Opice jsem poctivě počítal a můžu vám říct, neviděl jsem v parku ani jednu. Zato jsem potkal 4 přímo na silnici když jsem projížděl ostrovem.

Thajské písmo a potíže s názvy

Píše se tu thajskou abecedou, která se skládá z 44 znaků. Tyto znaky se liší od znaků používaných v jiných jazycích, a proto je pro cizince obtížné je číst a psát. Navíc, thajština má také systém diakritických znamének, které se používají k označení tonů ve slovech.

Nevím jestli to souvisí s písmem, nebo s různými nářečími, ale často tu narazíte na mírně se lišící anglické názvy té samé věci/oblasti - např. Koh Lanta - Koch Lanta - Ko Lanta; Sala Dan - Saladan;

Čínský Nový Rok

Dneska je Nový Rok podle čínského lunárního kalendáře. Je to rok králíka a ve spojitosti se článkem Deníku N "V Číně klesla populace, lidé mají velmi málo dětí" mě napadá jen klasicky české "A jak vám dupou králíci?"

Na Koh Lantě včera večer každou chvíli někdo odpálil petardy a ráno byla hlavní ulice nezvykle tichá.

Všechny díly zápisků z Thajska ZDE a fotky ZDE.

 

Komentáře