Přeskočit na hlavní obsah

Thajsko #6 Doprava a jiná témata

Skůtry a motorky

Nejpoužívanější dopravní prostředek v Čiang Mai jsou rozhodně skůtry a motorky. Jednak se s nima vymotáte v zácpě a taky mají nízké náklady na provoz. Navíc na každé ulici potkáte několik motopůjčoven.

Co se tu moc neřeší je bezpečnost. Takže na motorce klidně uvidíte 3 mládežníky, nebo dva dospělé a dvě děti. Taky jsem viděl dvě ženy, kdy druhá měla v šátku na břiše malého kojence. Několikrát jsem viděl za řidičem sedět spolujezdce jen tak bokem - u koně bych řekl "v dámském sedu". A samozřejmě většinou se tu jezdí bez helmy. Spíš než helmu uvidíte, že mají místní jezdci nasazenou roušku. Pořád tu dodržují některá proticovidová doporučení.

Často tu potkáte sajdkáry - buď jen vozejk na dopravu zboží (plynové lahve, barely s vodou apod), nebo celá vývařovna (nudlový stánek, gril na špízy, ...).

Motorky se tu používají i jako taxi - v aplikaci Grab si můžete vybrat, jesli pro vás má přijet motorka. Je to o něco levnější, ale s kuframa bych to nezkoušel. Na druhou stranu turisticky populární tuk-tuky (motorové třikolky) jsou jako taxi výrazně dražší.

Překvapila mě i navigace v Google mapách, kde pro motorky mají speciální záložku vedle klasických - autem, pěšky, nebo sockou.

Auta

V Čiang Mai potkáte z velké části nová auta a hezky nablejskaná - což asi zabírá v prašném městě dost úsilí. Možná je to jiné na venkově. Dost populární tu jsou pick-upy s otevřeným nákladovým prostorem. Často vozí v nákladovém prostoru i osoby - není vyjímkou situace, kdy dospělí rodiče jedou v uzavřené kabině a děti si hrají na korbě.

Semafory

S přecházením ulice to občas bývá náročný i na zdejších přechodech. Když u něj není semafor, jako by nebyl. Když u něj semafor je, tak stejně nemáte jistotu že auta a motorky zastaví. Naopak máte jistotu, že jen co přejdete z jejich pruhu do vedlejšího, tak se vám za zády rozjedou - červená, nečervená.

Oproti tomu na klasických křižovatkách jsou na semaforech auta, motorky i chodci celkem poctiví a čekají na zelenou. Teda až na případ, kdy odbočují jednoduše vlevo (připomínám, jezdí se tu vlevo), tam pak zase nastupuje selektivní barvoslepost.

Semafory na větších křižovatkách nejčastěji pracují v režimu - 3 strany stojí na červenou a jedna má zelenou. Nevím, jestli je nějaký jednotný systém ve střídání, ale zdálo se mi, že zelená naskakuje v protisměru hodinových ručiček.

Psi

Nato kolik se tu po ulici pohybuje psů je zajímavé, že nepůsobí problémy v dopravě. Jen jednou jsem viděl, že auto muselo přibrzdit kvůli hafanovi přecházejícímu moc pomalu. Asi je ulice naučila. A přirozený výběr.

Když srovnám psi zdejší a Istanbulské, tak chování k běžcům mají podobné. Ano, mám k nim respekt, ale nevyhýbám se jim. V Istanbulu je psů víc a častěji jsem tam potkával větši plemena a větší smečky. Ale přes den většinou někde polehávali a ani neštěkli. Problémy mi dělali hlavně v noci, když jsem šel/běžel sám. Tady si někteří jedinci hezky zaštěkají i přes den.

Mé další běhání

Aktuálně mám v Čiang Mai naběháno a nachozeno přes 270km.

Dneska jsem si uvědomil, že narozdíl od Česka je tu nejvýhodnější běhat městské okruhy po směru hodinových ručiček (tj odbočovat vpravo). Ale samozřejmě nejlepší je, když okruh zvládnete dát z obou stran, páč vám tak neutečou žádné zajímavé výhledy a fotopříležitosti.

Už jsem tu párkrát při běhání zakopl ale sekl jsem s sebou jen jednou při chybném došlapu na kraj obrubníku. Odnesla to jen trochu odřená dlaň.

V poledne jsem při běhu opět zastavil na oběd u náhodně vybrané "restaurace" a zjistil jsem, že tam nemají ani anglické nápisy, ani obrázky na které by se dalo ukázat. O to příjemněji jsem byl překvapen, když se mě starý pan majitel anglicky zeptal, co bych si dal. Řekl jsem ať mi něco doporučí - donesl smaženou rýži s kuřecím a tofu. K tomu klasika voda s ledem. Myslím, že jsem vypil skoro litr. No a chtěl po mě zaplatit 35 bahtů (24Kč).

Objevil jsem jeden hezký trh se zeleninou, ale bohužel je pár kilometrů od ubytování, takže když jsem si koupil čínský zelí, brokolici, ředkev a okurky, tak jsem zbytek výběhu byl ověšenej jak vánoční stromeček. Blíž je tu jiný podobný trh, ale vypadá to na "velkoobchod" - cibule po 25kg, banány ve velikých trsech, hlávkové zelí prodávané po pytlech.

Všechny díly zápisků z Thajska ZDE a fotky ZDE.

 

Komentáře